Εδώ θα βρεις:

album reviews / συνεντεύξεις/ pick of the week (ένα τραγούδι κάθε εβδομάδα, πρόταση από εμένα) / 10songs for.. (λίστες 10 τραγουδιών, κατά βάση θεματικές)

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Vain Velocity - Συνέντευξη








1. Συστηθείτε σαν ευγενικά παιδιά, και πείτε μου σας παρακαλώ ποιοι από εσάς έχουν κάνει μουσικές σπουδές.

Χαίρετε. Είμαστε οι Vain Velocity, ένα πενταμελές συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη που ιδρύθηκε από τον Πάνο το 2008. Τα μέλη της μπάντας είναι ο Γιώργος (φωνητικά), ο Πάνος και ο Αναστάσης (κιθάρες), ο Πέτρος (μπάσο) και ο Κώστας (τύμπανα).  Οι περισσότεροι από μας έχουν κάνει μαθήματα πάνω στο αντικείμενο τους, αν και σπουδές με τη γενικότερη έννοια δεν έχει επιδιώξει κανείς από εμάς.



2. "Synergies". Πως θα χαρακτηρίζατε το ύφος του άλμπουμ; Ποια είναι τα ακούσματα και οι επιρροές σας;


Το Synergies είναι το πρώτο μας LP album και αποτελείται από 12 τραγούδια που προέκυψαν από πολλές διαφορετικές ιδέες.  Θα ήταν δύσκολο να το χαρακτηρίσουμε με λίγα λόγια αν και είναι εμφανές ότι το metal είναι το θεμελιώδες είδος πίσω από το σύνολο των κομματιών.  Παρομοίως, όλοι μας έχουμε πολλά διαφορετικά ακούσματα τα οποία καθοδηγούν τις προσπάθειές μας στη σύνθεση.  Από καλλιτέχνες όπως Tool, Soilwork, Sevendust, Meshuggah, Karnivool, Scar Symmetry, Deftones που χαρακτηρίζουν τον δυνατό, σύγχρονο rock ήχο, μέχρι καταπληκτικούς μουσικούς όπως Tori Amos, BT, Jeff Buckley, Brian Eno που απέχουν πάρα πολύ από το είδος αυτό, όλοι μας επιδιώκουμε να γεμίζουμε τα τραγούδια μας με ποιοτικά στοιχεία που πηγάζουν από τις επιρροές μας. Έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε εδώ ότι ο κόσμος που ακούει το Synergies ανακαλύπτει διάφορα στοιχεία, από progressive και rock μέχρι nu-metal και hardcore. Αν θέλαμε πάντως να εντάξουμε τη μουσική μας σε κάποια κατηγορία, νομίζω πως θα την κατατάσσαμε στα ευρύτερα πλαίσια του alternative metal.


3. Πότε κυκλοφόρησε ο δίσκος σας; Διάβασα πως ήταν ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη παραγωγή. Μιλήστε μου γι' αυτό.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2011 και ήταν όντως αυτοχρηματοδοτούμενη παραγωγή, όπως άλλωστε και το demo-EPThe Odds Are Even” το 2009.  Δεν υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που γίνονται διαφορετικά σε μια τέτοια περίπτωση, παρόλα αυτά είναι λογικό το ότι επιδιώξαμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή παραγωγή που θα μας προσέφερε το budget.  Όλα έγιναν με γνώμονα το ότι θέλαμε το Synergies να γίνει ένα άλμπουμ που θα αγαπούσαμε και θα θέλαμε να ακούμε ακόμα και αν δεν ήταν δουλειά των Vain Velocity.


4. Ποιος έχει γράψει τους στίχους των τραγουδιών; Το εξώφυλλο του άλμπουμ είναι πολύ ξεχωριστό. Συμβολίζει κάτι;

Το μεγαλύτερο μέρος του Synergies προέκυψε από ιδέες του Πάνου και του Γιώργου, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά.  Αυτό συνέβη περισσότερο λόγω χρονικών συγκυριών, κάτι το οποίο ανακαλύπτουμε δουλεύοντας το υλικό για το νέο άλμπουμ στο οποίο έχουν όλοι μεγάλο μερίδιο προσφοράς. Το εξώφυλλο σχεδιάστηκε για να αλληλοσυμπληρώνεται με το εσώφυλλο.  Παρόλο που στο εξώφυλλο φαίνονται μόνο τμήματα της συνολικής εικόνας, το σύνολο περιλαμβάνει και τον κύκλο των ιδεογραμμάτων στο εσωτερικό.  Το concept είναι ένας συμβολισμός της ίδιας της μουσικής που ακούγεται στο άλμπουμ. Κανένα τμήμα της μουσικής δεν ισορροπεί παρά μόνο όταν βρεθεί ανάμεσα στα υπόλοιπα του άλμπουμ.  Είναι το θεμέλιο για τις περιβόητες συνέργειες...


5. Πως προέκυψε το όνομά σας;

Περιέργως, το όνομα προέκυψε τόσο κατά τύχη όσο και μετά από πολλή σκέψη και επιλογή.  Σαν ιδέα προέκυψε εντελώς απρόοπτα, αλλά η επιλογή έγινε ανάμεσα σε πολλά πιθανά ονόματα για το group.  Μέχρι σήμερα αποτελεί ανέκδοτο για τους Vain Velocity, το ότι είχαμε στα χέρια μας μια λίστα με 30 πιθανά ονόματα και έπρεπε να ψηφίσουμε για να επιλέξουμε αυτό που θα ήταν το πιο δημοφιλές ανάμεσα στα μέλη.


6. Έχετε συνεργαστεί με άλλους καλλιτέχνες; Αν όχι, με ποιούς θα θέλατε να
 συνεργαστείτε;

Δισκογραφικά, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε συνεργαστεί με κάποιον άλλο καλλιτέχνη, αν και δεδομένης της δυνατότητας όλοι μας έχουμε μουσικούς στο μυαλό μας με τους οποίους θα θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι. Ωστόσο, έχουμε μοιραστεί τη σκηνή με κάποια πολύ αξιόλογα ονόματα του εγχώριου και διεθνούς μουσικού στερεώματος όπως Dark Tranquillity, Psycho Choke, The Bliss, Potergeist, κτλ.


7. Τί πιστεύετε πως κάνει τους Vain Velocity ξεχωριστούς, ανάμεσα σε τόσους καλλιτέχνες και τόσα συγκροτήματα;

Προσπαθούμε η μουσική μας να διατηρεί την ουσία μέσα από την απλότητα της. Θεωρούμε πολύ σημαντικό μέσα σε ένα τραγούδι να συνυπάρχουν το groove και η δύναμη, ο στίχος και η μελωδία, η εναλλαγή συναισθημάτων, πάντα με τη συνοδεία ενός εύπεπτου και ευκολομνημόνευτου refrain, στοιχεία που διαπιστώνουμε με χαρά ότι υιοθετεί πλέον η σύγχρονη ελληνική metal σκηνή. Η άποψη αυτή δεν αποτελεί καινοτομία πάνω στη μουσική, απεναντίας επιβεβαιώνει την προέλευση των επιρροών μας ως συγκρότημα. Επομένως θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι ξεχωρίζουμε μέσα στο χάος της μουσικής βιομηχανίας. Ωστόσο προσπαθούμε να ενσωματώνουμε κάθε φορά στον ήχο μας τα στοιχεία εκείνα που μας προσδίδουν χαρακτήρα και ταυτότητα.


8. Πού βρίσκει κανείς τον δίσκο σας;

Για την ώρα το Synergies είναι διαθέσιμο μόνο κατόπιν παραγγελίας, λόγω του ότι δεν έχει κυκλοφορήσει μέσω κάποιας δισκογραφικής εταιρείας. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας μαζί μας μέσω e-mail και να προμηθευτούν το album ή να το βρουν σε κάποια συναυλία μας. Το ίδιο ισχύει και για το demo-EP "The Odds Are Even", το οποίο μάλιστα διαθέτουμε δωρεάν στον κόσμο για download.



9. Σε τι φάση βρίσκεστε τώρα; Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

Τον τελευταίο χρόνο διανύουμε την πιο ώριμη και δημιουργική μας περίοδο ως συγκρότημα, έπειτα από μια ψυχοφθόρα διαδικασία ανακατατάξεων των μελών των Vain Velocity, για να καταλήξουμε στην παρούσα σύνθεση. Πλέον υπάρχει πολύ καλή χημεία με τα παιδιά, υποστηρίζουμε το “Synergies” και τη δουλειά μας με μια σειρά live εμφανίσεων ενώ παράλληλα γράφουμε καινούριο υλικό για τον νέο μας δίσκο. Νιώθουμε υπερήφανοι και ενθουσιασμένοι με τη μορφή που βλέπουμε να παίρνουν τα τραγούδια που θα πλαισιώσουν το νέο μας album. Είναι ακόμα πολύ νωρίς να αναφερθούμε σε αυτό με λεπτομέρειες, όμως το σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι πιο ώριμο, πιο δυνατό, πιο επιθετικό και πολύπλευρο από ποτέ!


10. Και μετά, φιλιούνται - αγκαλιάζονται, και σας ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για το χρόνο σας!

Εμείς ευχαριστούμε για αυτή την όμορφη συνέντευξη. Καλή δύναμη, εις το επανιδείν! ;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

they said